Къде е богатството?

Facebook
Twitter
LinkedIn
XING
Email
Къде е богатството?

Наскоро ми попадна в полезрението, от споделяне в социалните мрежи, кратък разказ (не знам кой е първоизточника), който ми хареса заради точността и нагледността си. Аз обичам нагледни примери от живота, защото те са лесно разбираеми и са с висока стойност, когато се използват в правилния контекст.
Този разказ може и да не е по действителен случай, но това в моя прочит няма особено значение. Защото смисълът му е достатъчно силен.

Ето го и него:

“Преди няколко години присъствах на конференция за инвестиции и финанси. Един от лекторите беше Бил Гейтс. Даде възможност да му задават всякакви въпроси. Ето един от тях:
Дали той, един от най-богатите мъже в света, може да позволи на дъщеря си да се омъжи за беден и скромен мъж?

Бил отговори така:

Първо разберете, че богатството не означава да имате банкова сметка с много пари.
Богатството е преди всичко способността да създаваш богатство.
Пример: Познавате ли човек, който е спечелил пари от лотария или хазарт? Дори и 100 милиона долара да са постъпили в сметката му, той не е богат човек, той е беден човек с много пари. 90% от милионерите, придобили пари от лотария, отново са бедни след 4-5 години.

Има богати хора, които нямат пари. Пример: Това е мнозинството от предприемачите. Те са на пътя към богатството дори и да нямат пари, защото развиват финансовата си интелигентност, а това е богатство.

По какво се различават богатите и бедните? Видиш ли млад мъж, който иска и полага усилия да завърши образованието си, да учи нови неща, постоянно да се опитва да подобри своя жизнен стандарт чрез учение и работа, знай, че той вече е богат човек.
Aко видите млад мъж, който смята, че държавата е основният му проблем и вярва, че всички богати са крадци и измамници, постоянно критикува обстоятелствата и хора, които му пречат, да знаете, че е беден и ще остане такъв.
Богатите са убедени, че имат нужда от подготовка в знания, информация и обучение, за да започнат да печелят. Бедните са убедени, че другите трябва да им дадат пари, за да започнат каквото и да било.

В заключение, когато казвам, че дъщеря ми няма да се омъжи за беден човек, не говоря за пари. Говоря за способността на този мъж да създаде богатство.

Съжалявам, но повечето престъпници са бедни. Когато на такива хора отнякъде им дойдат пари, те губят ума си и ги пропиляват, затова крадат, ограбват и т.н. Те самите не знаят как да печелят пари.

И ето действителен случай:

Един ден, новопостъпил банков пазач намерил чанта пълна с пари, нямало видеокамера в този обсег, наблизо до банката, можел да си я прибере. Той обаче я предал на управителя.

Познатите му го подигравали, викали му глупак, но в действителност човекът бил просто богат човек, който нямал пари, но имал достатъчно умствен капацитет да постъпи далновидно на своето работно място.

1 година по-късно от банката му предложили работа като рецепционист, а 3 години по-късно той вече е мениджър на клона, 10 години по-късно управлява регионалното представителство на тази банка. Сега ръководи стотици служители и годишните му приходи надвишават многократно съдържанието на намерената чанта.

Богатството е преди всичко състояние на ума.”

Това е смисълът! Така се създава стойност и така се развива икономика и общество. Това обаче е един единичен пример за индивидуален успех. Това, което трябва да се случи обаче е този успех да се развие в среда, която му позволява той да се умножи. Както се казва: “Една птичка пролет не прави”.

Важно е всички да разбираме какво е предприемачество и каква стойност дава то на обществото. Важно е строителят на пътища и багеристът да са предприемчиви, за да вършат много повече, отколкото техния пряк ръководител им е възложил. Важно е хлебарят и сладкарят да са предприемчиви, за да правят нови, интересни и здравословни рецепти, не защото някой им казва, а защото си обичат работата. Важно е лекарят да бъде предприемчив, за да намира решения за претоварения си график, прекомерния брой пациенти, да учи редовно за иновациите и технологиите в медицината, за да ги привежда към хората бързо и компетентно.
Така ще имаме най-здравите и най-красивите пътища и инфраструктура, най-здравословните храни и най-добро здравеопазване с бързо и модерно обслужване.

Важно е да сме прогресивни и иновативни. Там се крие богатството.

Затова то ще се умножава, когато сме богати на знания, умения и способности и най-вече, когато те се умножават сред много хора. Когато лекаря споделя знания и иновации с колеги, когато багериста помага на колеги да боравят с най-новия багер, когато хлебарят създаде най-здравословния хляб и т.н.

Това е и една от основните причини да създадем Elvis.bg – дигиталният мениджър в джоба. Защото вярваме, че успешните хора имат право на достъпни и съвремеенни инструменти, с които да боравят лесно в ежедневните си бизнес дейности, за да са модерни и способни.

Прав е Бил Гейтс, че богатството е в способностите, не в банковата сметка.

А вие богати ли сте?

Facebook
Twitter
LinkedIn
XING
Email

За повече въпроси и индивидуални
запитвания се свържете
с наш представител!

Ние ще ви дадем пълната информация.

Още публикации